Hoefonderhoud

Gino Reitsema

Hoefgezondheid


De volgende aspecten zullen de conditie van de hoeven beïnvloeden:

De manier en frequentie van het hoefonderhoud.
Het is belangrijk dat een paard regelmatig bekapt word. Hoe vaak hangt af van de omstandigheden waaronder het paard leeft.

De ondergrond waar de paarden op lopen.
Het is goed voor paarden om te lopen op verschillende ondergronden. Harde en droge ondergronden zijn goed voor paarden en daar zijn hoeven van nature eigenlijk ook voor bedoeld. Het maken van vele buitenritten op verschillende ondergronden is bevorderlijk voor de hoeven.

De voeding.
Goed paardenvoer zou weinig suiker en eiwit moeten bevatten. Het moet rijk zijn aan cellulose (vezelrijk) en bevat voldoende vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en omega vetzuren. Ruwvoer is het beste voor paarden. Hooi is beter dan gras. Het is beter suikerrijk en eiwitrijk voer zoveel mogelijk te beperken. Dit geldt in het algemeen voor alle paardenrassen maar met name de koudbloedige rassen zijn hiervoor zeer gevoelig en kunnen hierdoor allerlei (hoef)problemen ontwikkelen.

De hoeveelheid beweging.
Wilde paarden lopen enorme afstanden over harde en droge ondergronden. Veel beweging stimuleert de hoefgezondheid door het constante proces van slijtage en groei. Een paard dat op stal staat zal dus minder goede hoeven hebben dan een paard dat iedere minuut van de dag vrij kan bewegen. Een uur per dag beweging en de rest van de dag op stal is niet afdoende.

De hygiëne.
Het regelmatig uitkrabben en schoonmaken van de hoeven bevordert de hoefgezondheid. Met name de straal van de hoef heeft veel te lijden onder de inwerking van ammoniak dat in paardenpoep en plas zit. Daardoor ontstaat vaak rotstraal.

Het algehele welzijn van de paarden.
Als een paard zich goed voelt dan zal dit zijn algehele gezondheid positief beïnvloeden en dus ook de gezondheid van de hoeven. Een paard dat alleen staat zal minder goede hoeven ontwikkelen dan een paard dat met andere paarden leeft.